Lessen van Het Hof circulair bouwen

We wisten dat we aan het pionieren waren en daarbij hoort fouten maken en bijsturen.

Bianca Ernst
16 oktober 2017

Lessen van Het Hof circulair bouwenLessen van Het Hof circulair bouwen

Fouten en bijsturen

We wisten dat we aan het pionieren waren en daarbij hoort fouten maken en bijsturen. Zo bleek het makkelijk (als lego) te monteren koudgewalste staal behoorlijk arbeidsintensief te zijn, doordat gaten op de verkeerde plek waren geboord. De gebruikte sandwichpanelen werden met veel te veel zaagafval geleverd. Ramen bleken na plaatsing toch enkelglas te zijn, terwijl het dubbelglas leek. We voerden verhitte discussies met onze bouwers over de toepassing van kit en pur vs naaddicht bouwen én er is (met pijn in ons hart) uiteindelijk nieuw multiplexhout toegepast voor een stabiliserende achterwand.

Learnings

Deze voorbeelden laten zien dat circulair bouwen anders is dan ‘normaal’ bouwen. Onze learnings? Materiaalinspectie en voorbereiding direct na ontvangst zullen wij een volgende keer veel strenger toepassen en anders organiseren. De samenwerking met leveranciers, ontwerp, bouwer én opdrachtgever is doorslaggevend voor het succes. Blijven sturen op de kaders waarbinnen men keuzes kan maken over de inzet van gebruikt materiaal is een must.

Het Hof

In drie maanden tijd werden twee paviljoens van totaal 545 m2 neergezet waar zo’n 25 creatieve ondernemers atelier houden. Dit hebben we gedaan met 20 m3 minder afval dan een gemiddeld ander vergelijkend bouwproject én met een zeer beperkt budget.

Onze aannemers en bouwers hebben vol passie hun opdracht uitgevoerd waarbij ze allen aangeven dat de uitdaging zat in het blijven nadenken over toepassingen zonder de flow van het bouwen kwijt te raken.

Uiteindelijk heeft Het Hof de volgende materialen van de sloop gered. Met de bouw van Het Hof is de levensduur van deze materialen met minstens tien jaar verlengd: meer dan 275 houten balken, 30 meter hemelwaterafvoer, 20 m2 alu plafondroosters, 30 meter spoorrails, 650 m2 isolerende sandwichpanelen, 30 meter tussenwanden, 12 oude hardhouten deuren, 6 stalen looproosters, een balkonhek, 3 spanten van een loods, 6 vuren deuren 16 schuifpuien, 8 grote ramen, 9 kogelwerende ramen, 1 trap, 3 wc deuren, 25 wandcontactdozen, 8x hang en sluitwerk, 11 groepenkasten en 1 wasbak.

Proces

Waar we geen gebruikte materialen konden inzetten, hebben we gekeken naar een duurzaam(er) productieproces. Dit maakt dat ook gebouwd is met koudgewalst staal, biobased isolatiemateriaal als hennep en textiel én ecoboard plaatmateriaal. Voor de energievoorziening maakt Het Hof optimaal gebruik van de zon, de lucht en het water. We hebben dit voor elkaar gekregen door partnerschappen (link naar website met partnerschappen) met veel (kleine) leveranciers.

Ervaring delen

Het Hof gaat haar ervaring met het circulair bouwen en maken omzetten in een circulaire programmering. Hiermee zijn we geselecteerd voor de finale van het Stimuleringsfonds XL van Rabobank Utrecht. Naast upcycle Workshops en de bouw en het gebruik van een Plastic Recycle machine, openen we een vrij toegankelijke werkplaats. Samen geven we afval weer waarde.