Over het Hof

Het Hof van Cartesius Coöperatie U.A. opende eind 2017 de 1e 2 paviljoens met 25 ondernemers. Sinds 2021 zijn we met 3500 m2 werkruimte in 8 paviljoens en ruim 1500 m2 groene buitenruimte uitgegroeid tot een proeftuin van circulair en groen ondernemen. Het Hof bestaat uit ruim 110 Hofleden een is te huur als inspirerende vergader of workshoplocatie.


Uitbreiding naar 3500 m²

Het Hof van Cartesius is in 2017 gestart met 2 paviljoens van totaal 545 m2. Eind 2021 bestaat het Hof uit 8 circulaire gebouwen met totaal 3.500 m2 aan werkruimte, horeca en vergaderruimte voor circa 110 creatieve en duurzame ondernemers. Het Hof werd in 2019 nummer 17 in de Duurzame Top 100 van Dagblad Trouw.

Naast de 90% circulaire bouw zet Het Hof energie, afval en de collectieve tuin duurzaam neer. Het Hof is gasloos, wekt zelf 40.000 kWh stroom op. Heeft circa 1000 m2 groene buitenruimte met eigen wateropvang, eetbare planten en wormenhotels voor het composteren van ons groenafval. Samen maken we de stad vanuit Het Hof van Cartesius coöperatie U.A.Wie maken Het Hof?

Het Hof van Cartesius is een Coöperatie en het bestuur wordt gevormd door de oprichters: Bianca Ernst (zakelijk leider / penningmeester), Charlotte Ernst (creatief leider / voorzitter) en Simone Tenda ( branding / secretaris).

Het Hof wordt gerund door haar 110 Hofleden. Het reilen en het zeilen van Het Hof gebeurt door vele commissies.

Het ontwerp van Het Hof is een idee van Charlotte Ernst en landschapsarchitect FLUX. Architect en stedenbouwkundig ontwerper Charlotte Ernst was ontwerpend en circulair opdrachtgever voor de totale ontwikkeling van Het Hof van Cartesius. Zij riep de hulp in van RHAW Architecture (Fase 1), Dynamo Architecten en Archifre (Fase 2 & Fase 3) voor het bouwtechnisch ontwerp van de paviljoens.

Het Hof wordt mogelijk gemaakt door een groot aantal partners. Overvecht Vastgoed, Stadmakersfonds, Provincie Utrecht, Gemeente Utrecht, EFRO en de Triodosbank investeerden in aankoop van de grond en het vastgoed. Stichting DOEN en de investeerders van CrowdAboutNow maakte dat het circulaire, groene en collectieve gedachtegoed van de grond kwam. 

Het Hof werkt samen met Hogeschool van Utrecht, Utrecht Sustainability Instituut en Erfgoed Werkspoor Utrecht aan een creatief circulair Werkspoorkwartier dankzij een subsidie van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) Kansen voor West II.

In 2021 richtte Het Hof van Cartesius Coöperatie U.A. Stichting Land van Cartesius op om eigendom te krijgen van de gronden.